Ο τόπος

Η πρώτη εικόνα που αντικρύζει κάποιος με το που φτάσει στο μεσαίο από τα τρία μεγάλα ακρωτήρια (πόδια) της Χαλκιδικής είναι ένας προικισμένος τόπος με απαράμιλλη βλάστηση, τεράστιες χρυσαφένιες παραλίες με άμμο αλλά και βραχώδη σημεία σκαμμένα από το Αιγαίο. Οι αμπελώνες απλώνονται στις δυτικές πλαγιές του όρους Μελίτων, σε υψόμερο 100 – 350 μέτρων και στα όρια της περιοχής Νέου Μαρμαρά. Είναι η ζώνη των οίνων ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα με άριστες οικολογικές συνθήκες, ο οποίος άρχισε να στήνεται στα μέσα της δεκαετίας του 1960, αρχικά με τις βασικές ποικιλίες, που με το χρόνο επεκτάθηκαν σε καλλιέργειες 28 εκλεκτών οινικών ποικιλιών.

Το κλίμα είναι ξηρό και θερμό, αλλά η θάλασσα και τα δάση δημιουργούν έναν φυσικό φράχτη που εγκλωβίζει τη βραδινή ατμοσφαιρική υγρασία, και εξισορροπεί έτσι την υψηλή θερμοκρασία των ζεστών ημερών του καλοκαιριού.

Έτσι, σήμερα ο αμπελώνας των «Πλαγιών του Μελίτωνα» χαρακτηρίζεται ως υπόδειγμα βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας, πλήρως εναρμονισμένος με τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις που προάγουν τον σεβασμό στον άνθρωπο, στον καταναλωτή αλλά και στο περιβάλλον.