ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

ΠΓΕ Σιθωνία

Αμπελοοινική κληρονομιά

Ελλάδα και κρασί, συμπορεύονται εδώ και χιλιετίες. Σ’ έναν τόπο όπου αυτό το θεϊκό δώρο του αμπελιού συνοδεύει την ιστορία και τον πολιτισμό του, είναι λογικό και επόμενο να έχει διαμορφωθεί μια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση με ρίζες και συνέχεια.

Ελλάδα: πλούτος αμπελιού και οίνου

Η Ελλάδα διαθέτει αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο μακρόχρονες οινικές ιστορίες στον κόσμο, καθώς το κρασί ήταν αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού από την αρχαιότητα.

Tα αμπέλια της ελληνικής γης

Η ποικιλομορφία του εδάφους, το μικροκλίμα, τα υψόμετρα και οι προσανατολισμοί, διαμορφώνουν ένα μωσαϊκό terroir.

Ο τόπος

Με το που ο επισκέπτης πλησιάζει αυτή τη γωνιά της δυτικής πλευράς της Σιθωνίας Χαλκιδικής, βρίσκεται μπροστά σε ένα σκηνικό που τον κερδίζει ήδη κιόλας χάρη στη μοναδικότητά του.

Ποικιλίες «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα»

Οι λευκοί οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα περιέχουν την ποικιλία Αθήρι που είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Εδώ συμμετέχει και το Ασύρτικο η ξεχωριστή ποικίλα- πρεσβευτής του ελληνικού οίνου, μαζί με την ποικιλία Ροδίτη.
Οι ερυθροί οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα είναι οι μοναδικοί που περιέχουν την ευρέως διαδεδομένη στη βόρεια Ελλάδα ερυθρή ποικιλία Λημνιό, καθώς επίσης είναι οι πρώτοι που στην ποικιλιακή τους σύνθεση περιέχουν όχι μόνον ελληνικές ποικιλίες αμπέλου αλλά και διεθνείς.

ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Η ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πλαγιές Μελίτωνα, αναγνωρίστηκε το 1982. Αναφέρεται σε λευκά και ερυθρά κρασιά, που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στο Ν. Μαρμαρά της χερσονήσου της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Π.Γ.Ε Σιθωνία

Η αμπελουργική ζώνη που παράγονται οι οίνοι Π.Γ.Ε Σιθωνία βρίσκεται στα δυτικά όρια του Δήμου Σιθωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το κλιματικό προφίλ της χερσονήσου της Σιθωνίας, εμπεριέχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μεσογειακού

Από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη ως τον οινόφιλο του σήμερα, τα ελληνικά κρασιά αποτέλεσαν και αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο εξερεύνησης. Από τις πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων ως τις καινοτομίες των σύγχρονων αμπελοκαλλιεργητών, από τις αρχέγονες ποικιλίες ως την ενσωμάτωση νέων ποικιλιών, η εμπειρία, η φύση, η τεχνογνωσία, γίνονται κομμάτι του κρασιού -και αυτό με τη σειρά του, κομμάτι της ζωής μας.