Π.Γ.Ε Σιθωνία

Η Σιθωνία είναι το μεσαίο από τα τρία μεγάλα ακρωτήρια (πόδια) της Χαλκιδικής. Τα όρια του ΠΓΕ Σιθωνία είναι ο αμπελώνας από τον οποίο προέρχεται και ο ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα.

Η αμπελουργική ζώνη που παράγονται οι οίνοι Π.Γ.Ε Σιθωνία βρίσκεται στα δυτικά όρια του Δήμου Σιθωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το κλίμα της είναι τυπικό Μεσογειακό με αρκετό ήλιο, λίγες βροχοπτώσεις, δροσερά αλλά ηλιόλουστα καλοκαίρια με τη μέση θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να κυμαίνεται περίπου στους 26°C. Οι χειμώνες είναι αίθριοι, ήπιοι με μέση ελάχιστη θερμοκρασία πάνω από τους 0°C. Παρά τις έντονες αλλαγές καιρού από τα νότια στα βόρεια, δεν παρουσιάζονται απότομες ακραίες εκφάνσεις, όπως παγετός ή καύσωνας, ούτε απότομες καιρικές εναλλαγές.

Αναφορικά στις βροχοπτώσεις, η μέση ετήσια είναι 500-600 χιλιοστά (τιμή που αντιστοιχεί  στα όρια των παραμέτρων που δίνονται για την περιοχή) ενώ οι περισσότερες βροχές σημειώνονται από τις αρχές φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης (Οκτώβριο – Απρίλιο). To καλοκαίρι δεν ξεπερνά τις 10 ώρες ηλιοφάνειας την ημέρα και οι άνεμοι στην περιοχή πνέουν κυρίως βόρειοι – βορειοανατολικοί, με εξαίρεση τους νότιους ανέμους που παρατηρούνται συνήθως το καλοκαίρι.

Οινολογικές Πρακτικές «Π.Γ.Ε. ΣΙΘΩΝΙΑ»

Για την παραγωγή του λευκού ξηρού οίνου Π.Γ.Ε. Σιθωνία χρησιμοποιείται σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής λευκών οινών, με τη θερμοκρασία κατά την αλκοολική ζύμωση να μην ξεπερνάει τους 20°C.  Οι λευκοί οίνοι διακρίνονται για το λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα τους, την αρωματική μύτη λουλουδιών και φρούτων, την ισορροπημένη γεύση με γεμάτο σώμα και την αρωματική επίγευση.

Για την παραγωγή του ερυθρού ξηρού οίνου Π.Γ.Ε. Σιθωνία χρησιμοποιείται η κλασική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης. Τα ερυθρά κρασιά ξεχωρίζουν για το βαθύ, πορφυρό τους χρώμα, την καθαρή και σύνθετη αρωματική μύτη, το ιδιαίτερο σαρκώδες σώμα τους και τη μακρά αρωματική επίγευση.

Ποικιλίες «Π.Γ.Ε Σιθωνία»

Η κατηγορία Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη αφορά κρασιά με συγκεκριμένη ένδειξη γεωγραφικής καταγωγής που παράγονται από συγκεκριμένες ποικιλίες. Οι λοφώδεις εκτάσεις της περιοχής, οι δροσεροί άνεμοι του καλοκαιριού, τα δάση και η θάλασσα δημιουργούν άριστες οικολογικές συνθήκες για την καλλιέργεια εκλεκτών -ξένων και γηγενών- ποικιλιών αμπέλου που αποδίδουν εξαιρετικά κρασιά, υψηλής ποιότητας, που καλλιεργούνται με σύγχρονες τεχνικές.

Ο λευκός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Σιθωνία παράγεται σε ποσοστό 60% από σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά, μιας σπάνιας γηγενούς λευκής ποικιλίας με αξιοσημείωτη δυναμική. Το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από τις επιτρεπόμενες και συνιστώμενες από το νομό ποικιλίες.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Σιθωνία παράγεται από τα σταφύλια της ποικιλίας Syrah σε ποσοστό 60%. Μια ξενική ποικιλία, η οποία όμως προσαρμόστηκε άμεσα και εξαιρετικά, κυρίως εξαιτίας της παραθαλάσσιας θέσης των αμπελώνων. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 40%, αυτό καλύπτεται από τις επιτρεπόμενες και συνιστώμενες από το νομό ποικιλίες.