Η ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πλαγιές Μελίτωνα, αναγνωρίστηκε το 1982. Αναφέρεται σε λευκά και ερυθρά κρασιά, που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στο Ν. Μαρμαρά της χερσονήσου της Σιθωνίας Χαλκιδικής.
Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 100m, δεν αρδεύονται, η απόδοσή τους δεν ξεπερνά τα 800 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα και οινοποιούνται με τεχνογνωσία και φροντίδα από τους έμπειρους οινολόγους, μέσα στις εγκαταστάσεις του Κτήματος.
Η ημερήσια θερμοκρασία στα αμπελοτόπια εξισορροπείται από το υψόμετρο και τη θάλασσα αυξάνεται κατά 0,5-0,9°C ανά 100μ., δημιουργώντας έτσι ευνοϊκά μεσοκλίματα για την προσαρμογή και την ευδοκίμηση μεγαλύτερης γκάμας ποικιλιών αμπέλου που ευδοκιμούν στις νοτιοδυτικές πλαγιές σε υψόμετρο 200-300μ.
Έτσι, οι λευκοί οίνοι υψηλών προδιαγραφών που συναντούμε παράγονται από Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Viognier και Ροδίτη. Ιδιαίτερα η Μαλαγουζιά, που είναι μια από τις πιο αρχαίες λευκές ποικιλίες του κόσμου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί και αναβίωσε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς. Ανάμεσα στους ερυθρούς οίνους επικρατεί το ξακουστό ρουμπινί Λημνιό, η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου, το οποίο συνοδεύεται από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Saunignon, Cabernet Franc, Merlot, Cinsault και το Syrah, οι οποίες σε υψόμετρο 300-400μ έχουν προσαρμοστεί θαυμάσια στις δροσερές βόρειο-ανατολικές πλαγιές της περιοχής.
Σήμερα το Domaine Porto Carras περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, έκτασης 3000 στρεμμάτων. Έχει κατακτήσει περισσότερες από 150 βραβεύσεις σε διεθνώς καταξιωμένους διαγωνισμούς και εξάγει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 25 χώρες.