ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Η ζώνη παραγωγής οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Πλαγιές Μελίτωνα, αναγνωρίστηκε το 1982. Αναφέρεται σε λευκά και ερυθρά κρασιά, που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται στις πλαγιές του όρους Μελίτωνα στο Ν. Μαρμαρά της χερσονήσου της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Οι αμπελώνες βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 100m, δεν αρδεύονται, η απόδοσή τους δεν ξεπερνά τα 800 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα και οινοποιούνται με τεχνογνωσία και φροντίδα από τους έμπειρους οινολόγους, μέσα στις εγκαταστάσεις του Κτήματος.

Η ημερήσια θερμοκρασία στα αμπελοτόπια εξισορροπείται από το υψόμετρο και τη θάλασσα αυξάνεται κατά 0,5-0,9°C ανά 100μ., δημιουργώντας έτσι ευνοϊκά μεσοκλίματα για την προσαρμογή και την ευδοκίμηση μεγαλύτερης γκάμας ποικιλιών αμπέλου που ευδοκιμούν στις νοτιοδυτικές πλαγιές σε υψόμετρο 200-300μ.

Έτσι, οι λευκοί οίνοι υψηλών προδιαγραφών που συναντούμε παράγονται από Ασύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Sauvignon Blanc, Viognier και Ροδίτη. Ιδιαίτερα η Μαλαγουζιά, που είναι μια από τις πιο αρχαίες λευκές ποικιλίες του κόσμου, είχε σχεδόν εξαφανιστεί και αναβίωσε στο Κτήμα Πόρτο Καρράς. Ανάμεσα στους ερυθρούς οίνους επικρατεί το ξακουστό ρουμπινί Λημνιό, η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου, το οποίο συνοδεύεται από τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες Cabernet Saunignon, Cabernet Franc, Merlot, Cinsault και το Syrah, οι οποίες σε υψόμετρο 300-400μ έχουν προσαρμοστεί θαυμάσια στις δροσερές βόρειο-ανατολικές πλαγιές της περιοχής.

Σήμερα το Domaine Porto Carras περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο ενιαίο βιολογικό αμπελώνα της Ελλάδας και έναν από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, έκτασης 3000 στρεμμάτων. Έχει κατακτήσει περισσότερες από 150 βραβεύσεις σε διεθνώς καταξιωμένους διαγωνισμούς και εξάγει τα προϊόντα του σε περισσότερες από 25 χώρες.

Οινολογικές πρακτικές «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα»

Για την παραγωγή του λευκού ξηρού οίνου Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα (Slopes of Meliton) χρησιμοποιείται η μέθοδος της προζυμωτικής εκχύλισης. Στη συνέχεια, ακολουθεί στατική απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρές επιλεγμένες ζύμες οι οποίες εκφράζουν την  αρωματική τυπικότητα. Κατά την αλκοολική ζύμωση, η θερμοκρασία δεν υπερβαίνει τους  20 °C.

Τα πιο διακριτά χαρακτηριστικά του είναι το υποκίτρινο χρώμα, ο έντονος χαρακτήρας εσπεριδοειδών, η ισορροπημένη γεύση και το πληθωρικό, καλλίγραμμο σώμα.

Για την παραγωγή ερυθρού ξηρού οίνου Π.Ο.Π. Πλαγιές Μελίτωνα (Slopes of Meliton) χρησιμοποιείται η κλασική μέθοδος ερυθράς οινοποίησης. Η αλκοολική ζύμωση του σταφυλοπολτού και του οίνου σε ζύμωση μετά το διαχωρισμό από τα στέμφυλα γίνεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες κάτω των 30° C.

Χαρακτηρίζονται από βαθύ, πορφυρό χρώμα, αρώματα μικρών φρούτων του δάσους, καθαρή και σύνθετη μύτη, γεμάτο και λιπαρό σώμα με μακρά αρωματική επίγευση.

Ποικιλίες «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα»

Οι λευκοί οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα περιέχουν την ποικιλία Αθήρι που είναι διαδεδομένη στο Αιγαίο και στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Εδώ συμμετέχει και το Ασύρτικο η ξεχωριστή ποικίλα- πρεσβευτής του ελληνικού οίνου, μαζί με την ποικιλία Ροδίτη. Η αναλογία των συνοποιούμενων ποικιλιών είναι 50% Αθήρι, 35% Ροδίτης, 15% Ασύρτικο.

Οι ερυθροί οίνοι ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα είναι οι μοναδικοί που περιέχουν την ευρέως διαδεδομένη στη βόρεια Ελλάδα ερυθρή ποικιλία Λημνιό, καθώς επίσης είναι οι πρώτοι που στην ποικιλιακή τους σύνθεση περιέχουν όχι μόνον ελληνικές ποικιλίες αμπέλου αλλά και διεθνείς. Η αναλογία των συνοποιούμενων ποικιλιών είναι Λημνιό 70% και 30% Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc.

Η ποικιλία Λημνιό χρήζει ειδικής μνείας, καθώς  είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε όλη την Βόρεια Ελλάδα και πρόκειται για πανάρχαια ελληνική ποικιλία που έχει αναφερθεί από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, όπως ο Όμηρος, ο Ησίοδος και ο Πολυδεύκης (ο τελευταίος την αναφέρει ως ῾Λημνία σταφυλή῾). Παρόλο που η Λήμνος θεωρείται η γενέτειρά της, όπως δηλώνει και το όνομά της, δεν είναι πολύ διαδεδομένη στο νησί, ενώ η πλειονότητα των καλλιεργειών της βρίσκεται στον αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας.