Χιλιάδες αμπέλια είναι φυτεμένα σε κάθε γωνιά του ελληνικού χάρτη. Από μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, σε κοσμογυρισμένες διεθνείς, τα σταφύλια βρίσκουν στα διάφορα terroirs της χώρας, τις ιδανικές συνθήκες για να αποδώσουν σπουδαία κρασιά. Η ποικιλομορφία του εδάφους, το μικροκλίμα, τα υψόμετρα και οι προσανατολισμοί, διαμορφώνουν ένα μωσαικό terroir που χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλες οικογένειες κρασιών: τα ορεινά και ημιορεινά, τα παραθαλάσσια, τα ηπειρωτικά και τα ηφαιστειακά.
Τα ορεινά και ημιορεινά αμπελοτόπια είναι τα πλέον διαδεδομένα στην Ελλάδα. Σχεδόν το σύνολο των περιοχών παραγωγής οίνων με ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) απλώνεται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, είτε σε ομαλά εδάφη (οροπέδια) είτε σε εδάφη με μικρή ή μεγαλύτερη κλίση. Στην περίπτωση επικλινών αμπελώνων, έχει μεγάλη σημασία ο προσανατολισμός της πλαγιάς σε σχέση με τον ήλιο, γιατί η ακτινοβολία επηρεάζει σημαντικά τον αμπελώνα. Στο ελληνικό κλίμα αποφεύγονται συνήθως οι νότιοι προσανατολισμοί, γιατί θερμαίνουν περισσότερο τα σταφύλια.
Χαρακτηριστική περιοχή με ημιορεινά και επικλινή εδάφη με το χαρακτηριστικό μικροκλίμα είναι και οι ῾Πλαγιές Μελίτωνα῾ που παράγει τους οίνους ΠΟΠ (ΟΠΑΠ) Πλαγιές Μελίτωνα Ανωτέρας Ποιότητας και ΠΓΕ Σιθωνίας. Οι λευκοί οίνοι που συναντάμε σε αυτήν τη ζώνη παράγονται από Ασύρτικο, Αθήρι και σε μικρότερη αναλογία Ροδίτη και είναι κρασιά με πλούσια φρουτώδη αρώματα και μέτριο σώμα. Τα ερυθρά παράγονται από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Λημνιό. Ο συνδυασμός των τριών ερυθρών ποικιλιών δίνει κρασιά με βαθύ χρώμα, αρώματα μαύρων και κόκκινων φρούτων, βότανα και μπαχαρικά, μέτρια οξύτητα και γεμάτο σώμα.